داوری همسان
توضیح ساده:
گاهی اوقات یک قرارداد واحد با یکسری از مشتریان منعقد شده و در همه آنها شرط داوری قرار داده شده است. اختلاف مشتریان با یک شرکت یا شخص حقیقی بوده و درمورد یک نوع اختلاف هم می باشد. در این موارد، همه کسانیکه اختلاف واحد با شرکت یا شخص حقیقی واحد دارند به صورت اجتماعی به مرکز کداک مراجعه نموده و تقاضای انجام داوری همسان می نمایند. با اینکار، هم از هزینه های مضاعف جلوگیری می شود و هم در زمان صرفه جویی می گردد. بعلاوه، همه طرفهای قرارداد به نتیجه مطلوب خود می رسند. مثلاً فرض کنید یکسری از مشتریان با یک شرکت لیزینگ قرارداد منعقد نموده اند. شرکت لیزینگ خودروی مشتریان را تحویل نداده و مشتریان بخاطر ماده داوری مندرج در قرارداد خود به داوری باید مراجعه نمایند. در این موارد، درصورتیکه مرکز داوری کداک به عنوان نهاد داوری انتخاب شده باشد، می تواند به صورت همسان رای داوری برای همه مشتریان صادر کرده و همه بتوانند جداگانه به اجرای احکام دادگاه جهت اجرای رای مراجعه نمایند.
ماده ۴۵ قواعد داوری کداک
داوری همسان
۴۵-۱ در مواردی که خواهان در همه داوریها یک شخص حقیقی یا حقوقی و خوانده بیش از دو نفر باشد یا خوانده در همه داوریها یک شخص حقیقی یا حقوقی و خواهـان بیش از دو نفر باشد، حل و فصل اختلاف بر پایه داوری همسان با تحقق کلیه شرایط زیر امکان پذیر است:
الف) هر اختلاف مبتنی بر قرارداد پایه مجزا باشد؛
ب) شرط داوری در همه قراردادهای پایه به مرکز کداک ارجاع داده شده باشد یا توافق بعدی طرفین اختلاف بر ارجاع به مرکز کداک باشد؛
ج) موضوع اختلاف یکی بوده یا دارای ارتباط کامل باشند؛ به گونه ای که صدور رأی واحد داوری، کفایت حل اختلاف همه را بنماید.